Een Australische visser zag iets vreemds op het water drijven. Het bleek iets verrassend gewoons te zijn

0
1393

De zeeën en oceanen zijn een fascinerende omgeving met veel verbazingwekkende en boeiende wezens. Sommige ervan zijn ons nog onbekend, omdat het onderzoeken en beschrijven van de zeebodem een moeilijke en zware taak is. Elk merkwaardig object in het water is van belang. De Australische visser Mark Watkins vaart al twee decennia lang op zee.

Gedurende die vele jaren heeft hij al een heleboel gezien, maar hij was perplex toen hij tijdens een van zijn reizen langs de westkust een voorwerp op het water zag drijvend dat op een ballon leek die was bedekt met poriën. Nieuwsgierig voer hij wat dichterbij…

De uitpuilende bult op het water was roze, met lichtere strepen erop. Het object was omvangrijk, misschien wel meer dan 10 meter lang. Mark naderde het langzaam, maar met elke meter die hij dichterbij kwam, veranderde er iets: de geur. Vanaf heel dichtbij rook hij een verschrikkelijke stank die de sleutel bleek voor het oplossen van het mysterie van wat het object was. Wat hij vond was zeldzaam, maar niet uitzonderlijk.

Het bizarre object dat Mark had waargenomen bleek het lichaam van een dode walvis te zijn. Het was waarschijnlijk een bultrug of een zuidkaper, aangezien beide soorten voor de kust van Australië voorkomen.

Ondanks zijn grote ervaring was dit voor de visser de eerste ontmoeting met de overblijfselen van zo’n zeezoogdier.

Wanneer een walvis sterft, zal het enorme slappe lichaam met de buik omhoog gaan drijven. Binnenin begint het rottingsproces te werken, waarbij bacteriën de voedselresten in het spijsverteringskanaal afbreken. Dit proces gaat gepaard met chemische reacties waarbij gassen vrijkomen.

De Australiër zal dit schouwspel nooit meer vergeten.

Een dode walvis vult zich met gassen, en het effect wordt nog versterkt door de werking van de zon, die de boven het oppervlak van het water uitstekende buik verder opwarmt. Hierdoor wordt de walvis een soort ballon, en blijft verder opzwellen. De samengeperste gassen leiden doorgaans tot een krachtige explosie, die gelukkig niet heeft plaatsgevonden zolang Mark nog in de buurt was.

Walvissen zijn unieke zeedieren, verbluffend in hun afmetingen en de lichtheid van hun bewegingen in het water.

DELEN