Breaking nieuws: Amerika begonnen met aanvallen op Syrië

0
1240

WASHINGTON – De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben gezamenlijk de aanval geopend op de Syrische leider Assad.

Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend in de nacht van vrijdag op zaterdag. De aanval is een reactie op de gifgasaanval op de Syrische stad Douma eerder deze week, waarbij zeker 60 mensen zouden zijn omgekomen. Die aanval noemde Trump „het werk van een beest.”

„Ik heb opdracht gegeven om een gerichte aanval uit te voeren tegen de installaties van Bashar al-Assad, die verband houden met de chemische wapens van Assad”, zo maakte de president bekend op televisie. „Het doel van de acties is het ontmoedigen van de productie, het verspreiden en het gebruiken van chemische wapens”, aldus Trump.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis gaat het om een zwaardere aanval dan die van een jaar geleden. Daarbij zou alles zijn gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen.

Er zijn explosies gehoord in Damascus. Getuigen melden aan Reuters dat het district Barzah in Damascus is geraakt. Daar zou zich een wetenschappelijk laboratorium bevinden. Ook wordt gemeld dat verschillende Syrische legerbases zouden zijn geraakt.

Britten

Ook de Britse premier Theresa May heeft een verklaring afgegeven. „Dit gaat niet om het ingrijpen in een burgeroorlog of het omver werpen van een regime”, zei ze. ,,Het gaat om een beperkte en doelgerichte aanval die de spanningen in de regio niet verder laat escaleren en die alles doet om burgerslachtoffers te voorkomen. Het gebruik van chemische wapens mag nooit gemeengoed worden. Dat kunnen we niet toestaan. Niet in Syrië, niet in de straten van het Verenigd Koninkrijk of waar dan ook op de wereld.”

De Britten hebben vier Tornado-gevechtsvliegtuigen ingezet. Daarmee zijn Storm Shadow-raketten afgevuurd op een doel even ten westen van Homs, waar stoffen zouden zijn opgeslagen voor de productie van chemische wapens. Er zouden in totaal drie ’wetenschappelijke doelen’ zijn geraakt volgens het Syrische observatorium, waaronder dat bij Homs.

De Franse president Emmanuel Macron laat weten: „We kunnen het herhaaldelijk gebruik van chemische wapens niet tolereren. Dat is een direct gevaar voor het Syrische volk en onze collectieve veiligheid.” Hij twitterde een plaatje van zichzelf in de Franse ’war room’.

Felle uithaal

Trump zei dat de aanval het directe gevolg was van het onvermogen van de Russen om Assad te beletten chemische wapens te gebruiken. „De Russen zullen moeten beslissen of ze het duistere pad willen blijven volgen of dat ze zich scharen bij de beschaafde naties. Wij zullen de aanval voortzetten totdat er geen chemische wapens meer kunnen worden ingezet.”

In zijn toespraak haalde Trump ook fel uit naar Iran en Rusland, die het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen. ,,Aan Iran en Rusland: ik vraag wat voor land geassocieerd wil worden met massamoord.” De Russische regering heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse aanvallen.

Raketten neergehaald

Het Syrische leger zegt de aanval te bestrijden met luchtafweergeschut. Er wordt gemeld dat het 13 raketten uit de lucht heeft geschoten. De aangevallen bases en airstrips zouden al eerder deze week zijn geëvacueerd. De staatstelevisie meldt dat de ’anti-terreur-as’ zich teweer stelt tegen de door de Amerikanen geleide aanval op Syrië en dat er verscheidene raketten zijn neergehaald.

Syrische autoriteiten bestempelen de aanval van de VS, Frankrijk en Engeland op doelen in dat land als ,,een drievoudige flagrante schending van de internationale rechten.” Die boodschap brachten Syrische staatsmedia zaterdagochtend naar buiten.

Het belangrijkste wapen dat de Syrisch/Russische troepen in handen hebben, is het Russische S-400 Growler luchtafweersysteem. Onder westerse jachtvliegers wordt de naam ervan met schrik uitgesproken. De algemeen heersende mening is dat toestellen als de F-16 en de Britse Tornado’s volstrekt kansloos zijn tegenover deze Russische raketten.

DELEN