Je leeftijd verklapt hoeveel slaap je eigenlijk écht nodig hebt.. Kijk gauw hoe lang jij moet slapen!

0
2774

Slapen is hartstikke belangrijk; wanneer je slaapt heeft je lichaam de kans om echt goed tot rust te komen. Zouden we niet slapen en eeuwig wakker blijven, dan kan ons brein niet meer functioneren. Hartstikke belangrijk dus, dat heerlijke dutje!

We hebben slaap nodig om cognitieve taken goed uit te kunnen voeren zoals spreken, dingen onthouden en innovatief en flexibel denken. Slaap speelt daarom ook een hele belangrijke rol in de werking van onze hersenen. Zouden we niet slapen, dan ontstaat er een ernstig effect op de delen in onze hersenen die taal, geheugen, planning en tijdsbesef aansturen; deze hersendelen worden dan uitgeschakeld. Heel belangrijk dus om te slapen én om lang genoeg te slapen. Maar hoe lang zouden we eigenlijk echt moeten slapen?

slapen

Hoe lang een mens moet slapen hangt af van de leeftijd van de persoon:

Babies: 

  • 1 – 4 weken: 15 – 17 uur slaap per dag/etmaal
  • 1 – 4 maanden: 14 – 15 uur slaap per dag
  • 4 – 12 maanden: 14 – 15 uur slaap per dag

Dreumesen en Peuters

  • 1 – 3 jaar: 12 – 14 uur slaap per dag/etmaal
  • 3 – 6 jaar: 10 – 12 uur slaap per dag/etmaal

Schoolkinderen

  • 6 – 12 jaar: 10 – 11 uur slaap per dag/etmaal

Pubers

  • 12 – 18 jaar: 8 – 10 uur slaap per dag/etmaal

Volwassenen

  • 18 jaar en ouder: 7 – 8 uur slaap per dag/etmaal
DELEN