Waarom je tampons nooit te lang moet bewaren

0
120

Je denkt bij tampons niet gauw aan een ‘houdbaarheidsdatum’. 

Toch kun je beter niet teveel tegelijk inslaan.

Brr
Want ook tampons zijn blijkbaar niet tot in de eeuwigheid houdbaar en ‘bederven’ in zekere zin.  “Meestal is de vervaldatum zo’n 5 jaar na de productiedatum”, laat gynaecologe Alyssa Dweck weten. “Tampons zijn van katoen gemaakt, een stof die vatbaar is voor schimmel en bacteriën.” Staan ze in de badkamer? Dan is helemaal oppassen. Je kunt je tampons beter niet op een vochtige of hete plek bewaren, want dan is de kans groter dat er bacteriën in gaan nestelen.

Wisselen
Als je per ongeluk tóch een ‘bedorven’ tampon gebruikt, dan bestaat de kans dat je een kleine (onschuldige) infectie oploopt. Je kunt dan last krijgen van wat jeuk, maar het kan in principe niet veel kwaad. Aangezien je een tampon toch vaak verwisselt zullen de bacteriën zich niet zo snel verspreiden. Mocht je langdurig kriebel hebben daar beneden, dan kan het nooit kwaad om eens langs de drogist te lopen voor wat advies. Vaak hebben ze daar crèmes voor dit soort schimmels.

DELEN