11 mysterieuze zaken die zich voordoen terwijl we slapen

0
1042
’s Nachts willen we rustig slapen en de energie herstellen. Desalniettemin is het moeilijk om iemand te vinden die nooit vreemde en onaangename gevoelens heeft ondervonden die de slaap begeleiden.
Bright Side heeft besloten om je te vertellen over zulke ervaringen, die tot nu toe een mysterie voor de wetenschap waren.
Slaap verlamming
Hoe het voelt: De persoon wordt ’s nachts wakker en kan zich niet bewegen. Daarnaast zijn er angstaanjagende hallucinaties en een gevoel dat er iemand anders in de kamer is. In de oudheid werd deze staat geassocieerd met slechte van kwade geesten.
Waarom gebeurt het: Normaal gesproken, wanneer we in slaap vallen, worden we verlamd, zodat we niet gaan slapenwandelen en dergelijke. Bij slaapverlamming, worden onze spieren ‘uitgeschakeld’ wanneer de hersenen wakker zijn.
Ongeveer 7% van de bevolking heeft minstens een keer slaapverlamming ervaren ( bron ). Ze zeggen dat dit meer waarschijnlijk is wanneer ze op de rug slapen.
Hypnagogische hallucinaties
Hoe het voelt: Wanneer een persoon bijna in slaap valt, maar nog steeds wakker is, ziet hij vreemde beelden voor zijn ogen. Dikwijls zijn dit enge gezichten en vreemde wezens.
Waarom gebeurt dit: Dit is één van een aantal soorten hallucinatie die mentaal gezonde mensen kunnen hebben. Kinderen hebben ze vaker ( bron ), want dat kan de reden zijn dat ze niet willen slapen. Dergelijke hallucinaties kunnen het gevolg zijn van stress of gewoon een goede verbeelding. Ze kunnen ook voorkomen als je dronken gaat slapen.
Praten in je slaap
Hoe het voelt: meestal heeft de persoon die lijdt aan somniloquy (een dure term voor het praten in je slaap) er geen idee van. Dit is absoluut niet psychologisch gevaarlijk, hoewel een persoon met zo’n probleem zich zorgen maakt over geheimen die eruit komen.
Waarom gebeurt het: Mannen en kinderen zijn hier meer vatbaar voor ( bron ), en de reden is stress. De psyche van de persoon probeert zich te verzetten tegen waar hij of zij in de realiteit het niet mee eens is.
Een droom in een droom
Hoe het voelt: De persoon ziet een droom, wordt wakker, maar vreemde dingen blijven met hem gebeuren. Het blijkt dat hij gewoon droomde dat hij wakker werd. Dit is onderzocht in de film Inception . Na het succes van de film meldden veel mensen dat ze dit fenomeen hebben ervaren.
Waarom gebeurt het: Wetenschappers geloven dat als je zo’n droom hebt, dit jouw voorgeschiedenis voor geestelijke praktijken aangeeft. De officiële wetenschap kan niet verklaren waarom dit gebeurt.
Slaapwandelen
Hoe het voelt: Deze staat is het tegenovergestelde van slaapverlamming – het bewustzijn is aan het slapen, maar spierverlamming komt niet voor. In hun slaap kunnen mensen lopen, schoonmaken of zelfs het huis verlaten, wat vaak erg gevaarlijk is. In de ochtend herinneren ze zich helemaal niets.
Waarom gebeurt het: Somnambulisme komt voor bij ongeveer 4,6-10,3% van de bevolking, waarbij kinderen vaker getroffen worden ( bron ). De oorzaak is nog onbekend, evenals behandelingsmethoden.
Exploding head syndrome
Hoe het voelt: De persoon wordt wakker van een gevoel alsof er een harde explosie of klap heeft plaatsgevonden. Soms lijkt het geluid oorverdovend. Het kan gepaard gaan met een toenemende buzz of een flits. Het fenomeen is niet gevaarlijk, maar het maakt mensen bang. Sommigen denken dat ze een beroerte hebben gehad.
Waarom gebeurt dit: Dit gebeurt wanneer er om één of andere reden een neurale activiteit op de hersenlocatie is die verantwoordelijk is voor het verwerken van geluid ( bron ). Soms wordt het syndroom gekoppeld aan slapeloosheid of jet lag.
Slaapapneu
Hoe het voelt: Slaapapneu is een plotselinge stop van het ademhalen in een droom. De persoon wordt daardoor wakker. De kwaliteit van de slaap neemt af, de hersenen ervaren zuurstofnood en het is moeilijk genoeg slaap te krijgen. Arteriale druk fluctueert ook tijdens een aanval, die hartproblemen kan veroorzaken.
Waarom gebeurt het: tijdens de slaap ontspannen de keel spieren, wat soms tot verstopping van de luchtwegen leidt. Zwaarlijvigheid, roken en ouderdom verhogen het risico. Leuk feit in een wereld van angst: men kan het verlichten door de didgeridoo, een Australisch blaasinstrument ( bron ) te spelen.
Herhalende dromen
Hoe het voelt: Waarschijnlijk heeft iedereen vreemde herhalende dromen gehad, die voortdurend dezelfde plot reproduceren.
Waarom gebeurt het: Psychologen geloven dat onze hersenen zo’n droom gebruiken om aandacht te besteden aan iets wat ons niet is opgevallen in ons dagelijks leven. Deze dromen zullen terugkeren totdat de situatie is opgelost ( bron ).
Op het bed vallen
Hoe het voelt: Soms voelt het  alsof we van bovenaf op ons bed gegooid zijn. We schrikken en worden wakker. Soms dromen we dat we vliegen of struikelen en vallen – een nogal onaangenaam gevoel.
Waarom gebeurt het: Slaap lijkt op sterven – de hartslag en ademhaling vertragen, de spier sterkte is verminderd. De hersenen “worden bang,” beschouwt dit als een echte dood, en controleert of de persoon in leven is, die impulsen naar de spieren verstuurt.
Uit-je-lichaam ervaring
Hoe het voelt: Dit is een neuropsychologisch fenomeen waarbij een persoon, half in slaap en half wakker is, zichzelf van een plaats buiten zijn lichaam ziet. Voor mystici en occultisten bevestigt dit het bestaan van de ziel.
Waarom gebeurt het: Het fenomeen is erg moeilijk te bestuderen. Terwijl wetenschappers weten dat de illusie van het uittreden van het lichaam bestaat, is het niet duidelijk hoe het werkt en waarom het ontstaat. Het is ook onduidelijk hoe je hiermee omgaan. Maar sommigen weten hoe ze in deze staat kunnen komen. Zij doen dit om de grenzen van hun cognitieve mogelijkheden uit te breiden.
Plotselinge opheldering tijdens de slaap
Hoe het voelt: Soms kunnen we geen oplossing voor een probleem vinden, en we denken er voortdurend aan. En dan, in een droom, geeft de hersenen ons een idee. Nu is het belangrijkst om het te herinneren.
Dmitri Mendeleev, een Russische chemicus, was geobsedeerd met het creëren van een periodieke tabel van elementen – en toen zag hij het in een droom. Er is iets soortgelijk gebeurd met de chemicus August Kekulé toen hij droomde over een formule voor benzeen.
Waarom gebeurt het: Soms weet ons onderbewustzijn al het antwoord, hoewel het nog niet het bewustzijn heeft bereikt. Tijdens je slaap is het onderbewuste actief en kan het inzicht verschaffen. Slaap is geweldig, en soms komt het met nog meer voordelen.
DELEN