Huilen gegarandeerd: Het geluid uit het restaurant roerde iedereen tot tranen toe.

0
490

In een restaurant verwachten we opgediend te krijgen wat we bestelden, niet? Maar in “the Restaurant of Mistaken Orders” in Japan is dat geen vanzelfsprekendheid. Dit unieke restaurant opende in Tokio in juni 2017 twee dagen de deuren, en het idee erachter was dat vergissen menselijk is.

Een van de organisatoren, Shiro Oguni, legt uit: “De personeelsleden die de bestellingen opnemen hebben allemaal dementie.” Omwille van hun ziekte kunnen ze niet meer zelfstandig leven en wonen ze in een verzorgingstehuis geleid door Yukio Wada. Het begon allemaal toen Shiro zich afvroeg: Waarom streven we altijd naar de perfectie? Als we allemaal eens zouden aanvaarden dat iedereen fouten maakt, zou de maatschappij meer verdraagzaam zijn.

En zo ontstond het idee voor dit sociale experiment. Naast de inwoners van het rusthuis verzamelde Shiro een groep vrijwilligers en professionele chefs. Uiteraard werd er heel wat aandacht besteed aan hygiëne. Aanvankelijk waren ze een beetje nerveus, maar toen de deuren openzwaaiden, konden ze eraan beginnen!

Volgens Shiro was de service rampzalig: “Catastrofaal. Ze vergaten wat ze moesten doen aan een tafel, schonken twee keer water in, serveerden koffie met een strootje … maar dat was precies waar The Restaurant of Mistaken Orders over gaat.” In plaats van een stortvloed klachten te krijgen, werden de nerveuze serveersters en serveerders eraan herinnerd dat alles oké was.

Yasuko Mikawa, een van de deelneemsters, was een pianolerares tot ze vier jaar geleden dementie kreeg. Van zodra haar shift erop zat, begon ze Ave Maria te spelen aan een piano in het restaurant. Haar echtgenoot Kazuo begeleidde haar op de cello en hielp haar weer op gang telkens ze een fout maakte. Yasuko zegt dat ze ondanks haar ziekte nog altijd van de piano houdt en dit niet wil opgeven. Het was een prachtig moment dat toonde hoe pijnlijk het is om te beseffen dat je bepaalde dingen waar je vroeger zo goed in was niet meer kan.

Toen de deuren gesloten waren, bleek dat zestig procent van de bestellingen verkeerd was, maar negentig procent van de klanten zeiden dat ze zeker zouden terugkomen.

Bekijk het videoverslag hieronder en DEEL dit met je vrienden!

Bron en afbeeldingen: Forbes Japan

DELEN