9 symptomen van ijzertekort die je mogelijk nog niet kent

0
1525

Ijzertekort ontstaat wanneer je minder rode bloedcellen hebt dan normaal. Een ijzertekort is een specifiek type bloedarmoede en is eigenlijk het meest voorkomende type. En zoals de naam al suggereert, ontstaat de stoornis wanneer er sprake is van een tekort aan ijzer in het lichaam.

Bekijk deze 9 veelvoorkomende symptomen van ijzertekort.

  1. Broze nagels

Merk je op dat je nagels regelmatig afbreken en dat je scheurtjes krijgt? Dan ligt dit misschien toch niet aan die goedkope nagellak. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat nagels voldoende ijzer nodig hebben om sterk en gezond te blijven. Een ijzertekort zal dus direct leiden tot zwakke nagels.

  1. Trek in vreemde dingen

Ook wel bekend als ‘pica’. Deze dwang bestaat uit het willen eten van over het algemeen oneetbare dingen, denk aan aarde, papier en klei. Een andere vorm van deze dwang heet “pagophagia”. Dit zorgt voor een verlangen om constant op ijs te kauwen in plaats van niet eetbare items.

  1. Zwelling van de tong

Patiënten met een ijzertekort kunnen last krijgen van een ontstoken, pijnlijke en gezwollen tong. De tong zal er bleek en glad uitzien als gevolg van lage hemoglobine-waarden (een ijzerrijk eiwit in rode bloedcellen). De zwelling veroorzaakt bovendien vaak problemen met kauwen, slikken en spreken.

  1. Hoofdpijn

Last van aanhoudende hoofdpijn die niet weggaat? Als dit gepaard gaat met een aantal van deze symptomen, kan ijzertekort de oorzaak zijn. Dit probleem is terug te leiden naar het gebrek aan hemoglobine in het bloed, wat veroorzaakt wordt door een laag ijzergehalte.

  1. Koude handen en voeten

Dit is in het bijzonder een belangrijk symptoom bij vrouwen. De reden voor deze ongemakkelijke momenten waarop je het plotseling koud hebt, heeft mogelijk te maken met de schildklier.

Een gebrek aan ijzer kan je schildklierhormoon metabolisme veranderen, dat de aanmaak van lichaamswarmte reguleert.

DELEN