Eet jij wel eens groente uit een blik of een potje? Dan moet je dit echt even lezen! Je gelooft je ogen niet!

0
1184

Zijn groenten uit een blik of potje wel zo gezond?

Het is natuurlijk hartstikke makkelijk; groente uit blik of een potje eten. Je hoeft de groente niet voor te bereiden en je kunt het zo in de pan gooien. Vaak hoeft de groente ook niet gekookt te worden waardoor het veel sneller klaar is.

Vele mensen denken, waaronder wij, dat de groenten uit een blik of een potje net zo gezond zijn als verse groenten. Natuurlijk zullen er wel wat voedingsstoffen verloren gaan doordat de groente niet vers is, maar voor de rest is het gewoon groente. Toch? Niet blijkt minder waar te zijn, want groenteconserven zijn dus helemaal niet zo gezond als je misschien zou denken.

Aan bijna de helft (46 procent) van de groenten in pot of blik wordt namelijk suiker toegevoegd. Dit blijkt uit een onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch. De organisatie onderzocht de groenteconserven van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Zowel de groenteconserven van bekende A-merken als Bonduelle en Hak als de groenteconserven van de huismerken van de supermarkten werden onderzocht.

Hieruit bleek dat aan maar liefst 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers zijn toegevoegd. Foodwatch: “Zelfs groente- hét toonbeeld van gezond- wordt zo de voedingsindustrie met suiker bedorven.” Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Toegevoegde suikers werden niet gevonden bij sperziebonen, champignons, spinazie en boerenkool.

DELEN