Velen paarden zouden verdrinken – maar kijk wanneer deze zeven vrouwen het ondenkbare doen!

0
441

De volgende video is een video uit 2006, misschien weet je het nog wel van het nieuws! De video is van een spectaculaire reddingsactie nadat in de nacht van 31 oktober op 1 november na de Allerheiligenvloed circa 200 paarden vast waren komen te zitten op een kwelder bij de Friese plaats Marrum.

Er werden plannen gemaakt en uitgevoerd om de paarden te redden, maar ze waren helaas tot dan onsuccesvol. De eerste reddingspoging werd ondernomen door de 105 Brugcompagnie van de Koninklijke Landmacht. Deze operatie werd op 2 november 2006 uitgevoerd. Met een vlot bestaande uit twee pontons werd geprobeerd om de paarden naar het vasteland brengen.

Deze poging mislukte doordat het water inmiddels gezakt was. Daardoor kwam het vlot meerdere malen vast te zitten.In de tussentijd werden de dieren voorzien van water en voer en kwam er ter controle regelmatig een veearts langs.

De Friezin Micky Nijboer kwam op het idee een nieuwe reddingspoging uit te voeren gebaseerd op het natuurlijke gedrag van paarden. Omdat paarden kuddedieren zijn zouden indien de leidende merrie gehalsterd en naar de wal geleid kon worden, de overige paarden wellicht volgen.

Bij deze reddingsactie werden er op 3 november zes paarden met amazones gebruikt, vier in het water en twee op het land. Het halsteren van de leidende merrie bleek niet nodig, de opgesloten kudde volgde als vanzelf de amazones toen die zich erbij hadden gevoegd. Na ongeveer 15 minuten hadden alle paarden het vasteland bereikt. Van de 227 paarden overleden er 25 door verdrinking, onderkoeling of longontsteking.

Na afloop van de redding schreef initiatiefneemster Micky Nijboer vanuit haar visie het boek “Zonder trommels en trompetten”. De redding wordt van punt tot punt besproken maar ook de hele, niet altijd positieve nasleep wordt uitvoerig beschreven, ondersteund met foto’s.

Wij hebben heel veel respect voor deze dames en iedereen die betrokken was bij deze reddingsactie en eerdere pogingen. Bekijk het filmpje van de dappere heldinnen hieronder en deel hem met je vrienden en familie!  

DELEN