Mannen opgelet! Deze designjurken mogen kerels volgend jaar aantrekken

0
494

De Amerikaanse fashiondesigner Thom Browne (52) heeft een wel heel opvallende collectie herenkleding voor lente 2018 gepresenteerd. Als het aan Browne ligt dragen mannen volgend jaar jurkachtige colberts, plooirokken, overhemden die soms tot aan de kuiten reiken en torenhoge hakken. Vooraanstaande modeglossy’s als Vogue zijn onder de indruk maar vrezen dat Browne’s creaties weinig aftrek zullen vinden.

Volgens Browne, zo schrijft hij op Facebook bij een serie foto’s, wordt het hoog tijd dat mensen typische mannen- en vrouwen kledingstijlen gaan mengen. ,,Ook stoere kerels mogen best items gaan dragen uit de garderobekast van hun vrouwen”, zo stelt hij. Hij verbaast zich erover dat mensen op jonge leeftijd geen specifiek mannelijke of vrouwelijke kleding dragen. ,,Als we baby zijn doet dat er niet toe maar naarmate we ouder worden is er op kledinggebied opeens veel onderscheid.” En tegen Vogue zei hij: ,,We moeten als mannen op modegebied gewoon eens kunnen doen wat we willen. Weg met de cultureel en traditioneel bepaalde ongelijkheid.”

We moeten als mannen op modegebied gewoon eens kunnen doen wat we willen. Weg met de cultureel en traditioneel bepaalde ongelijkheid

Thom Browne

Statement

De ontwerper, die zijn ‘mannenjurken’ en ‘herenheels’ recent presenteerde tijdens een show in Parijs, spreekt vooral over een ‘statement’. ,,Ik wil met mijn ontwerpen de discussie over genderneutrale uitingen en levensstijlen stimuleren.” Daarmee doelt hij op het feit dat anno 2017 mannen en vrouwen meer en meer kiezen hoe ze in het leven willen staan: als man, vrouw, androgyne persoon of alle andere tussenvormen en seksuele voorkeuren.

Hij verwacht overigens niet dat zijn best spraakmakende haute couture als warme broodjes over de toonbank zal vliegen. Aan een Amerikaanse site vertelde Brown: ,,Er is wel wat durf voor nodig om dit te dragen, maar ik hoop dat het, ooit, normaal zal zijn.”

DELEN