IN GEVAL VAN NOOD, VERWIJDER JE BEHA. DIT IS NIET GEK, HET IS DE WETENSCHAP!

0
1326
Dr Elena Bodnar , een Oekraïense wetenschapper, heeft een ‘in geval van nood bh’ gecreëerd, die kan worden omgezet in een gezichtsmasker, en ons beschermen tegen dodelijke chemische explosies, biologische gevaren en onvoorspelbare gewelddadige aanvallen.
Hoewel het een gewone bh lijkt en wordt gebruikt als een gewone beha, is het niet het geval. In geval van een noodsituatie, scheiden de cups van de ‘Ebra’ uit elkaar, plaats je mond en neus in het binnenste van de cup, en plaatst het beha bandje boven je hoofd (denk aan het cabinepersoneel met aankondiging voor zuurstofmaskers ) en adem normaal. De bustehouder kan worden omgezet in een paar beschermende gezichtsmaskers, een voor de beha drager en een voor een behoeftige omstander.
Voor haar uitvinding, won Bodnar de 2009  Ig Nobel Public Health Prize , een parodie van de daadwerkelijke Nobelprijs, waarvan 10 wetenschappelijke prestaties die ‘maak mensen eerst aan het lachen, voordat ze gaan denken’ erkent. In haar Ig dankwoord grapte ze:
 “Het duurt slechts 25 seconden voor de gemiddelde vrouw [sic] om deze persoonlijke beveiliging te gebruiken. Vijf seconden om te verwijderen, om te plaatsen en haar eigen masker toe te passen, en 20 seconden om zich af te vragen wie de gelukkige man is die ze gaat redden “ .
 
De Associated Press meldt dat Dr Bodnar, die nu gevestigd is in Chicago, in eerste instantie haar idee kreeg na de 1986 nucleaire ramp in Tsjernobyl. Ze legt uit:  “Als mensen goedkope, gemakkelijk verkrijgbaar gasmaskers hadden gehad ,in de eerste uren na de ramp … hadden ze die Jodium-131 niet hoeven inademen, die stralingsziekte veroorzaakt had,”  en een BH-masker ook kan worden gebruikt tijdens dergelijke rampen zoals bosbranden, stofstormen of een uitbraak van varkensgriep. Ze zegt:  “Je moet altijd op voorbereid zijn , op elke plaats, op elk moment, en vrijwel elke vrouw draagt een beha” .
Volgens een rapport in CNET, zijn er plannen voor een apparaat voor mannen, welke precieze vorm het zal hebben is nog niet onthuld.

DELEN