Drink jij genoeg water? Dit zijn 10 tekenen dat je aan het uitdrogen bent

0
1615

Wanneer we op een onbewoond eiland neergezet zouden worden zonder eten, zouden we het maximaal 8 weken volhouden. Zonder water zal dit echter nog geen vijf dagen zijn. Zonder water stoppen onze organen met werken en begeeft ons lichaam het.
Dit komt doordat meer dan 60% van ons lichaam uit water bestaat, de hersenen bestaan zelfs voor 85% uit water!

Het is natuurlijk erg onwaarschijnlijk dat je in dit soort extreme situaties terecht zal komen, maar vele van ons vertonen dagelijks uitdrogingsverschijnselen zonder dat ze dit zelf doorhebben!

uitdroging

Hier vindt je 10 signalen die erop wijzen dat je te weinig drinkt:

1) Je hebt last van hoofdpijn.
Wanneer je gezond bent, maar je toch lijdt aan regelmatige hoofdpijn is de kans groot dat je lijdt aan lichte uitdrogingsverschijnselen. De ‘Journal’ schrijft zelfs dat 1.36% uitdroging al voor hoofdpijn kan zorgen.
Misschien is het een idee om je derde kop koffie te vervangen door een glas water.

2) Je hebt altijd honger, zelfs wanneer je net hebt gegeten
eten
Ook ons lichaam kan ooit verward raken. We denken dat we hongerig zijn en we snakken naar eten, maar eigenlijk is water alles wat ons lichaam nodig heeft. Wanneer jij moeite hebt om uit de kantine te blijven, kan het zijn dat je dorst hebt in plaats van honger.

3) Je hoeft weinig naar het toilet
Een vertraagde stoelgang is niet iets om grappen over te maken, maar het is best beschamend om dit te bespreken met de huisarts. Wanneer je op je maximum zit wat betreft vezel inname, kan het zijn dat water er voor zorgt dat je stoelgang weer normaal wordt.

4) Je hebt last van een droge mond
Volgens Science Daily stopt je lichaam met het aanmaken van speeksel wanneer je uitdroogt. Het resultaat hiervan is een droge mond. Probeer altijd een flesje water bij de hand te hebben of daag jezelf uit elk uur een glas water te drinken.

5) Je hebt regelmatig last van krampen.
Wanneer het warmer wordt is de kans groter dat je uitdroogt. Deze uitdroging kan leiden tot een tekort aan allerlei belangrijke mineralen en elektrolyten in ons lichaam. Helaas merken we dit pas wanneer we aan het sporten zijn. Voldoende water drinken al vóór het sporten zorgt ervoor dat je geen kramp meer krijgt. Zorg er dus voor dat je ook voor het sporten voldoende drinkt, niet alleen tijdens het sporten.

6) Je huid voelt droog en inelastisch
huid
Er zijn veel mensen die geld uitgeven aan crème en lotions om de huid glad en soepel te houden. Het is echter veel makkelijker om een ‘jonge’ huid te houden, alles wat je hiervoor hoeft te doen is zorgen dat je voldoende water drinkt! Onze huid kan ruw aanvoelen, zelfs wanneer we een glas water drinken. Probeer daarom altijd een aantal glazen water per dag te drinken.

7) Je urine heeft een donkerdere kleur
Wanneer je last hebt van uitdrogingsverschijnselen, zal je minder vaak naar het toilet moeten. Aan de kleur van je urine kun je zien of je wel of niet genoeg drinkt. Je weet dat je genoeg drinkt wanneer je urine doorzichtig is, hoe donkerder de kleur, hoe ‘slechter’ het is gesteld met je.

8) Je voelt je duizelig wanneer je opstaat
Ons bloed bestaat voor bijna 95% uit water dus wanneer we te weinig drinken neemt ons bloedvolume af. Een bijkomend effect hiervan kan ervoor zorgen dat je je duizelig voelt wanneer je opstaat. Volgens diëtist Lisa Nelson wordt dit veroorzaakt door een daling van de bloeddruk, wat in sommige gevallen gevaarlijk kan zijn. Je kunt dit voorkomen door één van de vele apps te downloaden die je eraan herinneren dat je genoeg moet drinken.

9) Je hebt weinig energie en voelt je moe en chagrijnig
Ons brein bestaat bijna volledig uit water dus het is niet heel gek dat we moeite hebben met helder nadenken wanneer we uitgedroogd zijn. Zelfs 1% uitdroging kan ervoor zorgen dat je van humeur veranderd en je jezelf moe voelt. Uit onderzoek blijkt dat je hersens een stuk harder moeten werken wanneer je te weinig water drinkt.

10) Last van hartkloppingen
Hartkloppingen zijn een minder bekend signaal van uitdroging. Een combinatie van te weinig water en te veel caffeïne kan ervoor zorgen dat je last hebt van hartkloppingen. Twijfel niet om naar de huisarts te gaan wanneer je last hebt van hartkloppingen.

Deel dit artikel met al je vrienden en familie op Facebook!

 

DELEN