Al 22 jaar bewaart de moeder het lijk van haar zoon in de kelder. Elke dag opent ze de kist om zijn gezicht hiermee in te wrijven.

0
1355

De moederliefde van de Georgische Tsiuri Kwaratskhelia gaat zelfs over de dood heen. In het jaar 1995 stierf haar zoon Joni Bakaradze op nog maar 22-jarige leeftijd. Maar in plaats van traditioneel begraven te worden, wil de moeder hem liever heel dicht bij zich houden – in de kelder in een kist met een kijkraampje. En dat al 22 jaar lang.

Eerst conserveerde Tsiuri haar zoon met balsem, tot een stem haar in een droom gezegd zou hebben, dat ze beter wodka kan gebruiken. Sindsdien bevochtigd ze haar zoon daar dagelijks mee: “men mag het lichaam ‘s nachts niet zonder de doordrenkte doeken laten, anders wordt hij zwart”, vertelt de moeder. “De eerste 10 jaar heb ik op zijn verjaardag ook nog zijn kleding verwisseld.”

Maar de gezondheidstoestand van de oude vrouw verslechtert meer en meer en ze kan zich steeds minder om de mummie bekommeren. Maar zolang ze het kan wil de Georgische Joni bij zich in huis houden – boven alles zodat ook haar kleinzoon zijn vader zal blijven herinneren: “Joni wilde dat zijn zoon ziet wat voor vader hij gehad heeft”, weet zij zeker. “Hij was een goede man”.

Hier zie je een video van de moeder bij het verzorgen van de overledene.

Voor Tsiuri Kwaratskhelia is de dood een volkomen normaal bestanddeel van het leven. Maar er blijft toch een licht morbide nasmaak…

 

DELEN