Jongetje (5) vecht voor de derde keer tegen kanker en schrijft hartverscheurende lijst met “laatste wensen”

0
1182

Met een zuurstofslangetje in zijn neus en een glimlach op zijn gezicht heeft de 5-jarige Olly McKay zijn laatste wensen neergepend. Het jongetje uit het Britse Newton Ferres moet immers voor de derde keer in zijn korte leven de strijd aangaan tegen een zware zeldzame kanker. Maar dat wil niet zeggen dat hij bij de pakken blijft zitten: daarom schrijft hij zijn ultieme bucket list. Bovenaan zijn lijstje: kijken naar de Eiffeltoren, een trip naar Disney World en voor de eerste keer in zijn leven sneeuw zien.

15 maanden. Zo jong was de kleine Oliver toen hij samen met zijn papa Paul en zijn mama Emma te horen kreeg dat hij een heel zeldzame kanker had. Een agressieve tumor had zich genesteld in één van zijn teelballen. ‘Rhabdomyosarcoom’, noemden de artsen het.

Doorzetter zonder geluk

Jongetje (5) vecht voor de derde keer tegen kanker en schrijft hartverscheurende lijst met “laatste wensen”
FOTO: CROWDFUNDINGSPAGINA

Nog voor het kindje amper twee jaar was, moest het al vechten voor zijn leven. Negen chemotherapiesessies en een operatie later, was het jongetje genezen. Maar het geluk was maar van korte duur: zeven weken later bleek de kanker al opnieuw de kop op te steken. Olly was sterk en slaagde erin om opnieuw de pijnlijke ziekte te overwinnen.

Voor de derde keer is nu het noodlot toegeslagen. Olly is opnieuw ziek. In het ziekenhuis van Derriford is de jongen ondertussen bezig aan zijn derde ronde chemotherapie. Hoewel het kindje zoals steeds blijft doorvechten, zijn de dokters deze keer heel wat minder positief. Volgens hen is de kanker zo ver verspreid, dat Olly het niet meer zal halen. Het enige wat ze kunnen doen, is hem nog extra tijd geven.

Een hartverscheurend en pijnlijk verdict voor de familie McKay. Ze moeten dag in dag uit zien hoe Olly met hoge koorts en pijn in zijn bedje ligt. De laatste dagen slaapt hij veel, vertellen zijn ouders. Maar het moment waarop de jonge thuis is, voelt hij zich weer helemaal op zijn gemak. “Dan lacht hij veel en is hij heel ondeugend”, aldus zijn mama. “We kunnen zijn pijn onder controle houden met morfine en de misselijkheid proberen we tegen te houden met medicijnen.”

Van sneeuw tot een eendjesbus

Toen het jongetje enkele dagen geleden wakker was, wilde hij iets speciaals. Hij liet zijn mama en papa al zijn dromen opschrijven, dromen die hij niet zo maar wil noteren, maar die hij ook echt in de realiteit nog wil omzetten. Hij wil de tijd die hem nog rest, optimaal benutten, ook al is hij zo ziek.

Bovenaan zijn lijstje staat een trip naar Lego Land. Maar ook een reisje naar Disney World in Florida zou hij nog geweldig vinden. In Europa wil hij zeker naar Parijs om de Eiffeltoren te zien en ook naar Londen om een ritje in een “eendjesbus” te kunnen maken, die op het einde van zijn tour in het water rijdt. Als hij die dingen gezien heeft, zou hij ook graag hebben dat zijn mama en papa hem meenemen naar het noorden. Om een echt wit sneeuwtapijt te zien.

Iedereen steunt

Om die dromen werkelijkheid te kunnen maken, lieten vrienden en familie al hun goed hart zien. Zij zamelden in enkele dagen tijd meer dan 8.500 euro in. Nu zijn ze ook een crowdfundingsactie gestart, waarin mensen van over de hele wereld een steentje kunnen bijdragen “om hem de fijne herinneringen te kunnen geven die de dappere doorzetter meer dan verdient.”

Jongetje (5) vecht voor de derde keer tegen kanker en schrijft hartverscheurende lijst met “laatste wensen”
FOTO: CROWDFUNDINGSPAGINA
DELEN