Man legt uit waarom hij lichaam van overleden vrouw zes dagen in de slaapkamer bewaarde

0
1418

Jarenlang voerde Wendy Davison uit de Engelse stad Derby een strijd tegen kanker. Een strijd die ze verloor. Na haar overlijden besliste haar echtgenoot Russell om haar lichaam enkele dagen te bewaren in de slaapkamer. Nu wil hij anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen met hun overleden geliefden.

In november 2006 werd Wendy gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker. Samen met haar echtgenoot besliste ze elke vorm van chemotherapie of radiotherapie te weigeren.

“Van in het begin besliste ze om de controle te nemen over haar eigen gezondheid”, zegt Russell. “Wij wilden haar leven niet in de handen van de dokters leggen. We zijn er zeker van dat we haar leven verlengd hebben door dergelijke therapieën te weigeren.”

“Ze zag er zo prachtig uit”

Toen het koppel drie jaar geleden te horen kreeg dat Wendy terminaal ziek was, beslisten ze om een caravan te kopen en rond te reizen in Europa.

“In september moesten we terugkeren naar huis. Haar pijn was ondraaglijk geworden”, klink het. “De laatste maanden hebben we haar thuis verzorgd. Het was een heel zware tijd voor mij en onze zonen. Maar Wendy was vastberaden om thuis te sterven.”

Na haar overlijden waste Russell zelf haar lichaam, deed hij haar mooie kleren aan en legde hij haar in een kist. “Ze zag er zo prachtig uit”, herinnert hij zich. “Net zoals toen ze nog leefde. Zonder make-up, zonder moeite… Gewoon natuurlijke schoonheid. Op dat moment brak mijn hart. Ik kan nog steeds niet geloven hoeveel ik toen gehuild heb.”

Taboe

Uiteindelijk bewaarde Russell het lichaam van zijn overleden vrouw zes dagen lang in hun slaapkamer. “De dood is nog steeds zo’n taboe in onze maatschappij. Niemand praat daar echt graag over. Maar Wendy en ik waren anders. Wij hadden het er constant over.”

“Ik wou haar lichaam ook niet meteen overhandigen aan een begrafenisondernemer of naar een mortuarium brengen. Ik wou zelf voor haar zorgen bij ons thuis. Ik wou in dezelfde kamer slapen. Ik was er zeker van dat het ons troost zou bieden.”

En naar eigen zeggen was dat ook het geval. Volgens Russell was het een prachtige ervaring voor hem en de hele familie. “Het idee dat ze enkele uren na haar dood al weggenomen zou worden, voelde zo vreemd aan voor ons. Haar lichaam in huis bewaren, heeft ons toegestaan om haar dood echt te aanvaarden. Mijn nederige mening is dat we de controle over wat er gebeurt met onze overleden geliefden in eigen handen moeten nemen.”

 

DELEN