Heb je wel eens last van schimmel in huis en ervaar je één of meer van deze klachten? Neem dan METEEN contact op met je huisarts!

0
1293

Blootstelling aan schimmel kan ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben!

Schimmel in huis kan ontstaan door een hoge vochtigheidsgraad, bij oude huizen is vormt zich vaak sneller schimmel. Soms is het maar moeilijk te bestrijden en komt het telkens terug, hoe hard je ook poetst.

Dat schimmel niet goed is voor je gezondheid wisten we al, maar dat het zo erg is… Je kan door schimmel in je huis heel erg ziek worden. Doordat de sporen van schimmel in de lucht kunnen verplaatsen kan je dit in je lichaam krijgen. Jouw lichaam raakt dan als het ware van binnen uit ontstoken en hierdoor kunnen er allerlei kwalen ontstaan. Er zijn een aantal symptomen waar je extra alert op moet zijn. Als je de symptomen afzonderlijk van elkaar bekijkt is het niet iets waar je je direct zorgen over maakt. Maar als je last van meerdere van deze klachten krijgt is het aan te raden eens kritisch te kijken naar de conditie van je huis en de schimmel grondig aan te gaan pakken. Schimmelziekte kan namelijk, als er niks aan gedaan wordt, dodelijk zijn…

De volgende klachten kunnen symptomen zijn van zogenaamde ‘schimmelziekte’, heb jij hier wel eens last van?

  • Constante moeheid: ben je de laatste tijd vaak moe en voel je je snel zwak? Dit zou natuurlijk gewoon door een drukke week kunnen komen, maar als je er ineens last van krijgt zou dit een alarmsignaal kunnen zijn. De schimmel kan je immuunsysteem aantasten.
  • Constante hoofdpijn is een van de meest voorkomende symptomen van schimmelziekte. Heb je normaal nooit last van hoofdpijn en heb je er sinds kort ineens last van gekregen? De schimmel in de lucht kan je voorhoofdsholten irriteren waardoor je chronisch last van hoofdpijn krijgt.
  • Hoesten kan een verschijnsel van verkoudheid zijn, maar het kan ook komen door schimmel die zich in je luchtwegen nestelt. Ze raken hierdoor geïrriteerd en ontstoken en zorgen voor een vervelende hoest. Doe je hier niet tijdig iets aan? Dan kan het op termijn zelfs dodelijk zijn.
  • Hoe eng het ook is, schimmel kan zelfs je zenuwstelsel aantasten. Hierdoor kunnen bepaalde hersenfuncties minder worden, zoals je geheugen. Als je ineens wat problemen hebt met je kortetermijngeheugen en je vergeet snel dingen is het raadzaam om contact met je huisarts op te nemen.
  • Vaker plassen dan normaal: schimmel kan in je lichaam zorgen voor de aanmaak van een hormoon waardoor je de hele dag door vreselijke dorst hebt en meer moet plassen.

Heb je last van één of deze meerdere symptomen? Ga de schimmel in je huis dan serieus te lijf en neem vooral meteen contact op met je huisarts. Schimmelziekte kan, als er niks aan gedaan wordt, een fatale afloop hebben!

DELEN