Dit experiment, uitgevoerd met mensen die op hun nagels bijten, onthult een ongelooflijk persoonlijkheidskenmerk!

0
1084

Ieder van ons heeft wel een nerveuze tic gehad tijdens de kindertijd of als tiener, of misschien hebben ze nog steeds. Het kan om eender welke herhaalde handeling gaan die we onbewust uitvoeren, of het nu krabben is, haar uittrekken, de vingers kraken, trillingen in de benen, … Het gaat om iets zeer algemeens, één op twintig personen lijden aan repetitieve lichaamsbewegingen.

Maar er is één gewoonte die er met kop en schouders bovenuit steekt: nagelbijten. Het valt te verwachten dat nagelbijten de nummer twee is van alle repetitieve tics. Men vermoedt dat 20% van alle mensen op hun nagels bijten.

Imgur

Het is een slechte gewoonte, het laat je vingers er vrerselijk uitzien en soms gaat het zover dat er bloed of pijn bij komt kijken. Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen dit doen?

Waarschijnlijk zeggen ze dat het om een nerveuze gemoedstoestand gaat, een symptoom van zenuwachtigheid.  In extreme gevallen kan het zelfs gaan over een compulsieve obsessie. Wat zeker is, is dat het meer is dan een onschuldige gewoonte.

In een studie uitgevoerd door dokter en psychiater Kieron O’Connor van de Universiteit van Montreal, Canada, werden de factoren onderzocht die in verband staan met deze repetitieve aandoening. Het artikel dat gepubliceerd werd in het Journaal van Gedragstherapie en Experimentele Psychiatrie toonde aan dat er een persoonlijkheidskenmerk bestaat dat alle nagelbijters gemeen hebben: perfectionisme.

De onderzoekers hebben het volgende experiment uitgevoerd. Ze splitsten de proefpersonen op in groepen, zij die nagelbijten en zij die niet nagelbijten. Vervolgens werden de proefpersonen geconfronteerd met vier verschillende factoren: stress (ze werden een vliegtuigongeluk getoond), ontspanning (ze werden watergolven getoond), verveling (ze werden alleen in een kamer gelaten) en frustratie (ze kregen een moeilijke puzzel en werden gezegd dat het makkelijk was).

Imgur

Men observeerde het gedrag van de proefpersonen die aan tics lijden en men bemerkte dat geen van hen op z’n nagels beet wanneer ze zich ontspanden, maar wel in alle andere situaties. De conlusie luidde dat deze gewoonte de kop opsteekt als de persoon zich verveelt, zich frustreert, of zich niet productief voelt. Aldus, het gaat niet om een simpel gevolg van zenuwachtigheid en stress, maar vooral van een nood aan perfectionisme bij deze proefpersonen.

Mensen die lijden aan repetitieve tics zijn vaak mensen met een obsessie voor perfecte organisatie. Ze zijn vatbaar voor frustratie, ongeduld en ontmoediging als ze er niet in slagen hun doelen te bereiken die vaak erg gecompliceerd zijn. Ook maken deze personen vaak gedetailleerde plannen en overladen ze zich met werk en ze vervelen zich dood als ze niets te doen hebben. Door middel van repetitieve handelingen kunnen ze zich van de onderdrukte energie bevrijden.

Imgur

Dankzij deze ontdekking denkt O’Connor deze aandoeningen beter te kunnen behandelen. Nieuwe methodes kunnen zich meer concentreren op de aanpassing van dit perfetionisme in plaats van te proberen de bewegingen te onderdrukken, iets wat tot nog toe nooit tot goeie resultaten leidde.

Nu je weet wat er achter deze gewoontes zit, kan je het misschien anders bekijken. Als je een nagelbijter bent, ben je zeker een perfectionist zonder het te weten! Deel deze weetjes met je vrienden. Er zijn zeker enkelen onder hen die nagelbijten en ze zullen je dankbaar zijn voor deze informatie.

Foto: Scientific American Sun Gazing IJMS BBC

DELEN