17-jarige “vampier” sneed oude vrouw open, verwijderde haar hart en dronk haar bloed. Nu zegt hij: “Naar de gevangenis gaan, is cool”

0
1256

Tiener Matthew Hardman was 17, toen hij op zoek ging naar de “onsterfelijkheid”. Volgens hem was er maar één weg daarnaartoe: een vampier worden. In 2001 besloot hij daarom om zijn 90-jarige buurvrouw op een gruwelijke wijze te vermoorden in het noorden van Wales. Eén van zijn psychiaters vertelt nu hoe de jongeman zich gedraagt: “Hij stoeft altijd met de woorden: ‘Naar de gevangenis gaan, is zo cool’.”

Matthew woonde al van jongs af aan naast Mabel Leyshon in Anglesey, een klein eilandje van Wales. De 90-jarige weduwe kende de jongen allang. In 2001 werd ze dood teruggevonden naast twee kaarsen. Ze had 22 steekwonden gekregen. De plas bloed die er had moeten liggen, was behoorlijk kleiner dan verwacht. Haar hart lag in een pan op een zilveren schaaltje naast haar lichaam.

Als een bloedzuigende vampier

Het duurde niet lang of de politie wantrouwde de 17-jarige buurjongen. Matthew zijn bloed was immers ook te vinden op het raam op het plaats delict. Op basis daarvan konden ze een huiszoeking houden en daar troffen ze iets aan wat ze niet hadden ingecalculeerd.

De jonge student had een enorme hoeveelheid aan boeken over vampiers in zijn bezit. Tijdschriften, artikels van op het internet, de jongen hield alles nauwgezet bij. Blijkbaar had hij zelfs een Duitse student erover aangesproken en hem gesmeekt om hem te bijten, zodat hij ook een vampier kan worden… en onsterfelijk, want dat was zijn allerhoogste doel.

Levenslang en nog meer

In 2002 kreeg hij “levenslang” voor de moord op Mabel. “De meeste 17-jarigen zouden doodsbang zijn als ze naar de gevangenis moesten voor moord”, zegt Chris Kinealy, een verpleger in de psychiatrie die al jaren met Matthew werkt, aan Wales Online. Maar de tiener niet. Hij ging met een grijns op zijn gezicht naar de cel.

Al van het eerste moment was hij duidelijk, vertelt Kinealy nu. De jongen zei: “Dit is het coolste dat er ooit gebeurd is in mijn leven.” Ook nu klinkt de man niet anders. “Hij stoeft continu. Hij toont bijna geen emotie. En hij heeft nog steeds een voorliefde voor vampiers.”

Volgens Kinealy lijdt Matthew aan paranoïde schizofrenie. Die conclusie verwoordde hij nadat hij de jongeman meer dan 80 keer gesproken had. Een vorm van schizofrenie waarbij betrekkelijk stabiele wanen en hallucinaties op de voorgrond treden, waarin de mensen vaak achtervolgingswanen, grootheidswanen en jaloersheidswanen krijgen.

“Je wilde jezelf onsterfelijk maken’

Zijn zaak kwam opnieuw in het nieuws, omdat de minimumtermijn van zijn straf verliep. De rechter die het verhaal opnieuw onder de loep nam, was niet vergevingsgezind. “Je hoopte op onsterfelijkheid, maar het enige wat je krijgt is een levenslange straf, omdat je een ander leven brutaal hebt beëindigd.”

View image on Twitter

DELEN