Een 15-jarig kind wordt dood gevonden. Zestien jaar later ontdekt men iets op haar lippen dat vandaag levens kan redden!

0
2081

Het lijkt wel of dit meisje vredig in een diepe slaap verzonken is. Maar ze overleed wel 500 jaar geleden! Het is de mummie van een Incavrouw die in 1999 tijdens een expeditie op de 6739 meter hoge vulkaar llullaillaco werd ontdekt. Door de ijskoude omstandigheden op deze hoogte is het dode meisje ongelooflijk goed bewaard gebleven.

Youtube/TheVendor101

Youtube/TheVendor101

“Ik kreeg koude rillingen toen ik de eerste keer haar handen zag,” herinnert zich Johan Reinhard die aan de expeditie deelnam. “Het leken de handen wel van een levend persoon.”

Youtube/TheVendor101

Een half millennium geleden brachten de leden van haar Incastam de 15-jarige naar de top van de vulkaan om haar aan de goden te offeren. Voor dit ritueel worden kinderen, die bijzonder rein en geschikt geacht worden, naar de top van een berg gebracht. Daar krijgen ze een bedwelmend drankje toegediend waarna ze door de Incapriester gewurgd, gedood of achtergelaten worden om dood te vriezen. Volgens het geloof van de Inca’s veranderen deze kinderen na hun dood in goden.

Youtube/TheVendor101

Het is niet alleen het feit dat haar lichaam zo goed geconserveerd werd dat onderzoekers wereldwijd fascineert. Onlangs ontdekte men dat het meisje leed aan een bacteriële ontsteking voor ze geofferd werd. Er werden stalen van haar lippen genomen en onderzocht. Ze zou aan een ziekte vergelijkbaar met tuberculose (TBC) geleden hebben. TBC is vandaag de dag nog steeds, met twee miljoen slachtoffers per jaar, de tweede meest dodelijke, besmettelijke ziekte ter wereld, na aids. Met het onderzoek van deze 500 jaar oude bacterie gevonden op de mummie, willen wetenschappers een geneesmiddel zoeken tegen huidige bacteriële ziektes en een uitbraak van de oude ziekte voorkomen.

Youtube/TheVendor101

Ook al werd het meisje 500 jaar geleden aan de goden opgeofferd, haar lichaam kan ons helpen ziektes te genezen waarvan vandaag mensen het slachtoffer zijn. Wat een ongelooflijk verhaal!

Youtube/TheVendor101

Hier kan je het fascinerende verhaal van het Incameisje nog eens bekijken (in het Engels).

Ik krijg nog steeds kippenvel als ik de mummie bekijk. Hoe kan iemand er zo springlevend uitzien en toch al 500 jaar dood zijn? Als je ook verbluft bent door deze Argentijnse vondst, laat je vrienden dan weten wat je gevonden hebt en deel dit ongelooflijke verhaal op Facebook.

DELEN