Moha zit in een rolstoel en tart alle stereotypen als ze poseert als lingerie-model

0
1153

In 1989 werd Moha Frikraft geboren. Ze had een ernstige vorm van cerebrale parese. In 2014 werd daarnaast ze diagnose ADHD en autisme vastgesteld.

Een paar maanden geleden, maakte ze haar debuut als fotomodel voor een project van de Zweedse fotograaf Tomas Gunnarsson, voor Wikimedia Zweden waarbij kritiek wordt geleverd op de normen waaraan mensen tegenwoordig moeten voldoen. Tomas wilde bewijzen dat iedereen model kan zijn, ongeacht hoe ze eruit zien of wie ze zijn.

Het doel van het project is vragen te stellen over de menselijke diversiteit, en foto’s te publiceren op Wikipedia. Er zijn foto’s gepubliceerd over mensen van verschillende etniciteit, seksuele identiteiten, trans-sexualiteit of mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

“Ik heb een passie voor diversiteit en wil nieuwe modellen laten zien die andere sociale identiteiten representeren.”, schrijft Moha op zijn blog.

Moha aarzelde geen moment om mee te doen, legt ze uit in een interview met de Zweedse krant Expressen:

“Ik denk dat het goed is om verschillende instanties te laten zien dat er andere modellen zijn, het is hoog tijd. De maatschappij ziet er niet zoals de gebruikelijke, normale modellen. Ik denk dat het goed is om te laten zien dat iedereen model kan zijn, en dat alle lichamen uniek en mooi zijn, zoals ze zijn. Ik wil een rolmodel zijn en laten zien dat ik besta.

Wij zijn het met elk woord van Moha eens. Deel dit bericht als jij dat ook bent!

DELEN