Heb je een knappe partner? Dan hebben we slecht nieuws

0
939

Was je net zo blij met je knappe geliefde, gooien wetenschappers roet in het eten. Volgens Amerikaans onderzoek zijn aantrekkelijke mensen namelijk eerder geneigd vreemd te gaan.

De studie van de universiteit van Harvard is opgebouwd uit vier kleinere onderzoeken, waarbij de resultaten met elkaar in verband zijn gebracht. In de eerste twee onderzoeken is gekeken naar de relatieduur van de in totaal zo’n 350 deelnemers.

Volgens hoofdonderzoeker Christine Ma-Kellams en haar collega’s is hierin een verband te zien tussen hoe aantrekkelijk iemand is en hoelang een relatie duurt. Mensen die in de jaarboeken op de middelbare school als knap werden beoordeeld, zouden vaker korte relaties hebben en ook op latere leeftijd nog eerder scheiden.

Interesse in anderen

In de derde studie, met 134 deelnemers, werd de interesse in andere mensen bestudeerd. Volgens de onderzoekers zou bij mensen die in een lange relatie zitten de interesse in anderen op den duur verdwijnen.

Dat geldt veel minder voor knappe mensen: die zouden continu uitkijken naar andere mooie individuen. Alsof zij alweer bezig zijn met het plannen van de volgende stap, aldus de onderzoekers. Volgens de studie zijn knappe mensen in een lange relatie zelfs even geïnteresseerd in anderen als aantrekkelijke singles.

Andere vissen in de zee

Uit de vierde studie, onder 156 deelnemers, blijkt dat mensen die zich mooi voelen ook sneller andere mensen mooi vinden en vaker ontevreden zijn over hun relatie. En hoe groter de ontevredenheid, hoe sneller mensen volgens de wetenschappers op zoek gaan naar ‘andere vissen in de zee’.

Volgens Ma-Kellams en de andere onderzoekers zouden mooie mensen eerder geneigd zijn tot vreemdgaan en het beëindigen van een relatie, omdat zij kortom meer keuze hebben in levenspartners. Zij zijn daardoor minder geneigd te investeren in een relatie die even minder loopt, zo stellen zij.

DELEN