88-Jarige man bestrijdt Parkinson met boksen

0
711

Een jongeman hoeft niet jong te zijn. In feite kan iedereen jong zijn, zelfs deze absolute legende, Charlie Pearson van 88 jaar oud.

Charlie lijdt al meer dan 20 jaar aan de ziekte van Parkinson. Als gevolg van deze ziekte heeft hij de laatste jaren in een rolstoel doorgebracht, maar hij is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten.

In oktober 2015 vroeg zijn kleindochter (fysiotherapeut) hem of hij ooit van Rock Steady Boxing had gehoord. Het is een programma, ontwikkeld om Parkinsonpatiënten ‘terug te laten vechten’ door ze boks lessen aan te bieden.

Charlie vond het een geweldig idee en bezocht een dag later een les bij Fit4Boxing Club in Allison Park, Pennsylvania.

Al snel leerde hij zelf zijn rolstoel in en uit te komen. Nu loopt hij niet alleen weer, maar hij vecht met beide voeten op de grond!

Hij vertelde aan Dagelijks.nu: “Ik geloof dat alles lukt als je traint. Je moet wel doorzetten. Als ik getraind heb, ben ik moe natuurlijk, maar ik heb het gevoel dat ik écht iets heb bereikt. Ik voel me alsof ik echt iets doe om deze verdomde ziekte te stoppen.”

Brett Phillip Burkhart, boks-instructeur bij de Boxing Club: “Rock Steady Boxing is een intens mentaal en fysiek intens trainingsprogramma dat is ontwikkeld voor Parkinsonpatiënten. Het programma draait om contactloos trainen. De training heeft bewezen dat het de kwaliteit van leven verbetert voor diegenen die strijden tegen Parkinson.”

Charlie werd geboren op 24 december 1928 in Deep River, Connecticut. Hij is altijd een liefhebber van trainen geweest en genoot van zwemmen, vissen, golfen en bomenklimmen. In zijn jeugd voelde hij zich “zo vrij als een vogeltje”.

Zijn vader werkte postroutes af van ruim 56 kilometer voor het postkantoor in Connecticut. Zijn moeder zorgde voor Charlie en zijn twee broers tot de oorlog, waarna ze werkte in een fabriek voor de productie van mechanische onderdelen voor zweefvliegtuigen.

Toen hij 12 jaar oud was, kreeg hij zijn eerste baan op een boerderij waar hij perziken plukte in de boomgaard.

Hij besefte vrij snel dat hij een verkooptalent had en begon bij Provident Mutual, een verzekeringsmaatschappij. In 1959 werd hij gepromoveerd tot Salesmanager.

Enige tijd later werd Charlie overgeplaatst naar Pittsburgh om een afgelegen verzekering agentschap te runnen.

In Pittsburgh ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, Donna. Ze zijn momenteel 52 jaar getrouwd en kregen twee kinderen, Craig en Daniel.

Zelfs na de diagnose van zijn Parkinson bleef Charlie golfen en actief bezig. Helaas begon het, na 20 jaar ziekzijn, zijn tol te eisen. Zijn beweging werd beperkt tot de rolstoel.

Pratend over de Boxing Club, zei Charlie: “Ik hou van deze Rock Steady jongens! Zij zijn als familie voor me. Als je Parkinson hebt en je legt je er bij neer, dan ben je een idioot. Het is als een oorlog. Je moet opstaan en vechten. Je moet het wegjagen.”

Charlies doel is om deze verdomde ziekte te verslaan en het ziet er naar uit dat hij dat prima doet.

 


The viral video of Charlie boxing. Credit

DELEN