10 redenen waarom je AUGURKWATER niet mag weggooien. Nummer. 3 had ik nooit gedacht!

0
1428

Vaak hebben we deze gewoonte: De bokaal met augurken is leeg en daarna wordt het augurkwater in de gootsteen of in het toilet weggegoten – dat laatste is overigens niet zo slim want zo gaat je toilet verzuren. Als je een blik op het onderstaande lijstje werpt, vind je vast nog wel enkele toepassingen voor je augurkwater.

1. Om zonnebrand te verlichten

Dep een watje in augurkwater en breng het op de zonnebrand aan. Het azijn in de vloeistof helpt om het branderige gevoel te verlichten.

augurk1

2. In een cocktail

Het is niet eenvoudig om je gasten te overtuigen om eens een augurkcocktail te proberen. Maar dit eenvoudige recept heeft al meer dan een persoon in vervoering gebracht: Neem een shaker en giet er wat ijs in, samen met 6 cl Wodka en 9 cl augurkwater. Goed schudden en dan een Martini-glas vullen. Leg nog enkele augurkjes in het glas en dan drinken! Gezondheid!

augurk2

3. Tegen een kater

Na een feestje waarop je teveel gedronken hebt komt het wel eens voor dat je lichaam gedehydrateerd is en je last hebt van een zware kater. Drink voor het slapengaan een beetje augurkwater en je voelt je de volgende dag veel beter!

augurk3

4. Om krampen en spierpijn te vermijden

Vele trainers bevelen aan om na elke sportieve inspanning 1/4 glas augurkwater (en water) te drinken om het lichaam te verfrissen.

augurk4

5. Tegen brandend maagzuur

Tegen maagzuur worden vaak augurken in een mengsel van azijn en honing gelegd. Beide stoffen zijn goed voor de maag. Een slokje van dit zure mengsel voor de maaltijd kan helpen om maagkrampen te voorkomen.

augurk5

6. Tegen verkoudheid en keelpijn

Als de eerste symptomen opsteken, drink je een beetje augurkwater. De azijn is even effectief als hoestsiroop en bovendien natuurlijker.

augurk6

7. Om te koken

Je kunt augurkwater gebruiken als substituut voor azijn of mengen met yoghurt voor een romige slasaus voor groene salade, eiersalade, vis of aardappelsalade. Sommigen gebruiken het ook om vlees te marineren. Je kunt het ook gebruiken om vis te pocheren of hergebruiken voor komkommersap.

augurk7

8. Om voedsel vers te houden

Als je alle augurken hebt opgegeten, leg dan gekookte eieren, uien of knoflook in de bokaal, waardoor de voedingsmiddelen een mooi tintje krijgen en nog langer goed blijven. Deze truc werd ook met ingeblikte groenten, zoals tomaten, groene bonen, artisjokken en schorseneren.

augurk8

9. Om koperen voorwerpen schoon te maken

Met een spons en een beetje augurkwater behandel je koperen voorwerpen om ze weer helemaal te doen blinken.

augurk9

10. Als meststof en tegen onkruid

Dit klinkt een beetje vreemd, maar in beide gevallen werkt augurkwater uitstekend. Voor planten als lelies, primula’s of lupines werkt het zuur uitstekend als meststof. Om onkruid (distels en brandnetels) te bestrijden, hoef je er maar een beetje augurkwater over te gieten.

augurk10

Ik kon me nauwelijks voorstellen dat dit allemaal mogelijk is met augurkwater. En jij? De volgende keer dat je nog eens augurken eet, zal je het sap niet meer zomaar weggieten!

DELEN