Doe je DIT in bed? Dan is dat ook nog eens goed voor je gezondheid!

0
939

Muziek staat er bekent om dat het alles beter maakt, dit geldt zeker ook voor mij! Ik luister muziek als ik werk, ontspan of sport.

Ik kan sommige nummers de hele dag luisteren en mijn favoriete nummers zorgen dat ik in elke situatie vrolijk wordt en ga dansen. Ik denk, althans ik weet zeker dat ik niet de enige ben die zo reageert op muziek. Muziek speelt voor bijna iedereen een rol in je leven. Of je ht nu graag beluisterd of zelf maakt!

Muziek zit in onze natuur. Ook dieren reageren op muziek en bepaalde ritmes. Er zijn tal van filmpjes waarbij je een dansende hond of papegaai hebt gezien.

Muziek is niet alleen ontspannend maar ook heel goed voor je gezondheid. Wist je dat het luisteren van muziek invloed kan hebben op je lichaam en geest?

Het luisteren van muziek kan je rustiger maken of juist blij en energiek. Je kan helemaal wegdromen door het luisteren van muziek of het kan je gefocust houden. Op deze manier kan muziek een hele belangrijke factor zijn in je dagelijks leven.

Dus ga er lekker bij zitten, zet je favoriete muziek op en lees hieronder wat muziek voor je gezondheid kan doen.

Muziek zorgt voor een goede nachtrust

Veel mensen denken dat je voor een goede nachtrust stilte en rust nodig hebt. Dus geluid en lekker slapen gaan niet samen gaan. Toch kan het helpen om nog even naar muziek te luisteren voor het slapen gaan. Niet alle muzieksoorten er worden wel bepaalde soorten muziek aangeraden om in bed te luisteren. Er zijn natuurlijk nummers die je energie geven maar er zijn ook nummers die je juist rustig en relaxed maken zodat je makkelijker in slaap valt.

Muziek helpt tegen stress

Dat muziek en je favoriete nummer je een beter gevoel geeft waar je ook bent is een feit. Zelfs als je gestrest bent voor een naderende deadline of belangrijke presentatie zorgt luisteren naar je favoriete muziek voor een ontspannen geest. Muziek zorgt voor een lagere bloeddruk en houdt je hartslag rustig. Dit is natuurlijk geweldig nieuws!

Muziek is goed voor je humeur

Als je niet lekker in je vel zit dan kan muziek en bepaalde beats je beter laten voelen. Er is uit onderzoek gebleken dat mensen die muziek luisteren bewuster en een betere zelfreflectie hebben. Als je worstelt met emoties dan helpt dit dus. Ben je in een slecht humeur en worstel je met persoonlijke zaken die je even niet meer niet zitten? Zet dan de radio aan en dans door de kamer!

Luisteren naar muziek maakt je minder hongerig

Minder eten als je naar muziek luistert tijdens het koken? Een onderzoek heeft aangetoond dat je 18% minder calorieën eet wanneer je tijdens het koken en eten naar muziek luistert. Een ontspannen omgeving zorgt ervoor dat je lichaam om minder voedsel vraagt. Zorg dus voor een rustige atmosfeer tijdens je diner!

Je kan je beter concentreren

Muziek luisteren terwijl je je moet concentreren? Dat is weer zo’n moment dat je eerder verwacht dat muziek je juist zal afleiden en concentreren lastig wordt. Luisteren naar muziek zorgt er echter voor dat je even aan je omgeving kan ontsnappen wat het juist makkelijker maakt om bepaalde dingen af te krijgen en je helemaal te focussen op je taak.

Je geheugen wordt beter

Een andere manier waarop muziek goed is voor je geest is dat het dopamine en oxytocine aanmaakt in je hersenen. Deze stofjes zijn motivatie-moleculen die je helpen je meer positief, ambitieus en gefocusseerd te zijn. Muziek doet nog meer met je hersenen, het zorgt er namelijk voor dat je hersenen “leniger” worden. Een soort gymnastiek voor je brein! Dit is weer heel goed voor je geheugen en je vermogen om nieuwe dingen te leren.

Na een blessure of verwonding herstel je sneller

Muziek kan bij stress en pijn helpen. Vaak heb je na een operatie veel last van stress en pijn. Het schijnt dat je minder pijnstillers gebruikt wanneer je naar muziek luistert tijdens herstel. Het is natuurlijk veel gezonder om je favoriete muziek te beluisteren dan medicijnen in te nemen.

Je sport workout wordt effectiever

Ik kan zelf niet sporten zonder muziek! De opzwepende nummers die in mijn playlist staan heb ik echt nodig om gemotiveerd te blijven tijdens het sporten. Wanneer je naar muziek luistert kan je vaak net een beetje langer rennen, zwaarder tillen en verder spingen!

Muziek bevorderd je immuunsysteem

Uit onderzoek is gebleken dat door het luisteren van muziek je immuunsysteem kan verbeteren. Muziek schijnt zelfs effectiever te zijn als medicatie! Als je muziek luistert ontstaan er vanzelf bacteriën in je lichaam die goed zijn voor je immuunsysteem. Je cholesterol daalt en bepaalde stress hormonen ook.

Muziek is duidelijk meer dan alleen vermaak! Luisteren naar muziek is letterlijk een gezonde gewoonte. Luister jij ook zo graag muziek? Vergeet dit bericht dan niet met je vrienden op Facebook te delen!

DELEN