9 Voedingsmiddelen die je nooit moet eten voordat je gaat slapen!

0
1213

Kan je ’s ochtends maar niet je bed uit komen terwijl je ’s avonds juist nog vol energie zit? Dan is dit mogelijk het gevolg van je eetgewoontes.

gaap

Je eetgewoontes hebben een enorme impact op je nachtrust. Goed slapen wordt namelijk geregeld in je brein en hiervoor zijn verschillende hormonen nodig. Deze hormonen hebben op hun beurt goede bouwstoffen nodig en deze krijg je alleen binnen door bepaalde dingen juist wel of niet te eten! Benieuwd welke voedingsmiddelen je beter niet kan eten voordat je gaat slapen? Je ontdekt er 9 hier!

1. Fruit

pexels-photo-139374

Fruit is natuurlijk super gezond. Maar naast heel veel goede stoffen zit fruit ook vol suiker. Het maakt niet uit dat dit fruitsuikers zijn want ook deze suikers geven je lichaam energie. Laat een dosis extra energie nu het laatste zijn wat je nodig hebt wanneer je naar bed gaat..

De banaan is de grootste paradox als het om slapen gaat. Deze vrucht heeft namelijk een erg hoog suiker gehalte maar bevat ook een stof die de aanmaak van melatonine door het lichaam stimuleert. Dit is het hormoon wat ervoor zorgt dat je in slaap valt!

2. cafeïne

pexels-photo

Als er iets bekend is wat je beter niet kan doen voordat je gaat slapen is een het wel cafeïne tot je nemen! Hoe lekker dat bakkie pleur na het avond eten ook is, wanneer je een goede nachtrust wil kun je beter een kop kruiden thee drinken in plaats van koffie.

Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in cola, thee, energie dranken, chocola en bepaalde medicijnen zoals paracetamol. Deze stof heeft een stimulerend effect op je hersenen, nieren, maag en darmen. Hierdoor blijft je lijf alert en wakker wat het heel moeilijk maakt om in slaap te komen.

3. Tomaten, aubergines en spinazie

food-wood-tomatoes

Tomaten, aubergines en spinazie zijn natuurlijk enorm gezond voor je en zitten vol goede bouwstoffen, vitamine en mineralen. Maar dit is niet het enige wat in deze groente zit.

De reden dat je beter geen tomaat, aubergine en spinazie voor het slapen kan eten is omdat er de stof tyramine in zit. Dit is een aminozuur dat de aanmaak van norepinefrine, of noradrenaline, stimuleert. Dit is een stofje wat lijkt op adrenaline. Je wordt er dus flink door gestimuleerd en slapen wordt zo erg moeilijk.

4. Varkensvlees

food-holiday-vacation-summer

Net als bepaalde groentes bevat varkensvlees het aminozuur tyramine. Van het eten van varkensvlees wordt je dus juist meer alert en scherp. Het slaperige gevoel blijft daarom weg.

Daarnaast zitten in varkensvlees veel eiwitten en vetten. Deze zorgen er beide voor dat je met een volle maag naar bed gaat. Eiwitten en vetten kosten namelijk veel tijd om te verteren. Zolang je spijsvertering nog op volle toeren werkt zal je niet goed kunnen slapen.

5. Alcohol

alcohol-party-glass-table

Heerlijk, een slaapmutsje voor het slapen gaan! Het klopt dat je na een drankje sneller in slaap valt. Helaas is dit effect maar van korte duur. Na ongeveer 3 uur is het effect uitgewerkt. Door de alcohol ga je akelig dromen, zweten en krijg je hoofdpijn. J

Je valt dus heerlijk in slaap maar zal vervolgens een erg onrustige nacht hebben en vaak wakker worden. Vooral wanneer je grote hoeveelheden alcohol hebt gedronken zijn deze effecten erg hevig..

6. Voedsel met pit

pexels-photo-48840

Pittig eten is gezond voor je maar je kan je beter niet vlak voor het slapen tegoed doen aan je favoriete pittige snack. Pikant eten stimuleert namelijk je hersenactiviteit. In het beste geval ga je dus lekker levendig dromen maar de kans is groter dat je helemaal niet in slaap valt.

7. Suikers en geraffineerde koolhydraten

pexels-photo-66440

Suikers en andere geraffineerde koolhydraten zoals witbrood, pasta, koekjes, en snoep hebben net als cafeïne een stimulerende werking. De suiker geeft je energie waardoor je minder goed slaapt. Daarnaast kan je bloedsuikerspiegel schommelen en hierdoor veel wakker worden.

Geraffineerde koolhydraten worden door je lichaam omgezet in suiker en hebben dus precies hetzelfde effect.

8. Vitamines

pexels-photo-96620

ons lichaam kan niet zonder voldoende vitamines. Probeer vitaminerijk voedsel overdag te eten en niet ’s avonds. Dit geldt vooral voor voedsel met een hoog vitamine C gehalte. Vitamines, en met name vitamine C, hebben een stimulerend effect op lichaam en geest. Je wordt er alert, scherp en energiek van. Klinkt als perfect ontbijt voedsel als je het mij vraagt. Kopje koffie erbij en je kan de hele wereld aan!

9. Vet eten

pexels-photo-29599

Als je je lijf ’s nachts graag hard aan het werk wil zetten dan moet je vet eten voordat je naar bed gaat. Vetten worden door je lichaam namelijk enorm traag verteert. Dit verteringsproces kan je goed wakker houden.

Wanneer je slaapt is het normaal dat je lichaamstemperatuur een graadje daalt. Heb je een volle maag dan gebeurt dit niet omdat je lijf nog druk bezig is met de vertering. Dit ene graadje kan ervoor zorgen dat jij niet lekker slaapt!

DELEN