Eerste Beelden van Aanslag

0
737

ISTANBUL – UPDATE 09:15 Bij een vermoedelijk terroristische aanslag op een van de grootste en bekendste nachtclubs van de Turkse stad Istanbul zijn zondagochtend vroeg minstens 39 mensen gedood en vele tientallen mensen gewond geraakt. Het gaat om Club Reina aan de oever van de Bosporus.

Er liggen 69 mensen in het ziekenhuis. Vier van hen zijn er slecht aan toe. Inmiddels zijn 21 slachtoffers geïdentificeerd. Onder hen zijn 15 of 16 buitenlanders en een politieagent. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zondagochtend bevestigd.

De politie is met man en macht op zoek naar de dader. Op weg naar binnen vermoordde die een politieman en een burger om vervolgens in het wilde weg om zich heen te schieten. De autoriteiten gaan uit van een terroristische actie. Veel is echter nog onduidelijk, zoals het motief. Sommige bezoekers van de club spraken van meer daders, van wie er zeker een verkleed was als kerstman, maar dat is niet bevestigd.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken meldt dat het Nederlandse consulaat in Turkije op dit moment geen aanwijzingen heeft dat er Nederlanders betrokken zijn. Het consulaat in Istanbul houdt vinger aan de pols, aldus een woordvoerder. Later op de dag komen de Turkse autoriteiten waarschijnlijk met lijsten me namen van slachtoffers.

De politie heeft de nachtclub volledig uitgekamd, onder meer op zoek naar explosieven.

Foto: EPA

In het pand zouden vele honderden feestvierders zijn geweest. Tientallen van hen zouden in doodsnood in de Bosporus zijn gesprongen. Volgens het stadbestuur gaat het onmiskenbaar om een terroristische aanval. Istanbul is al weken in verhoogde staat van paraatheid. Er zouden zo’n 17.000 politieagenten actief zijn. De Turkse politie is met gepantserde auto’s uitgerukt en ook zijn er veel ambulances ingezet.

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Er wonen 14 miljoen mensen.

Verbod op beelden

De Turkse regering heeft verboden nog langer beelden en berichtgeving naar buiten te brengen over de aanslag. Volgens persbureau Bloomberg gebeurt dat „om de onderzoeken niet in gevaar te brengen.”

Foto: REUTERS

Op de internetpagina van Die Welt komen toch getuigenverslagen naar buiten. „Twee personen schoten met een wapen”, zegt een van de ooggetuigen. „Plotseling begon iedereen te rennen. Mijn man zei tegen me dat ik niet bang hoefde te zijn. Hij is bovenop me gaan liggen en heeft drie schotwonden opgelopen.”

Een andere ooggetuige spreekt ook over de dramatische gebeurtenissen in de nachtclub Reina: „Ik moest meerdere lichamen van me af gooien om weg te kunnen komen.”

Volgens de ooggetuigen waren er zo’n zevenhonderd bezoekers in de nachtclub ten tijde van de aanslag.

DELEN