Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen! Als je dit leest begrijp je waarom…

0
1195

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen! Als je dit leest begrijp je waarom…

 Vele vertegenwoordigers van het vrouwelijke geslacht hebben het altijd al geweten, maar nu is het ook officieel: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen! Een studie van het Duke Medical Center onderzocht 210 vrouwen en mannen van middelbare leeftijd en kwam tot de conclusie dat vrouwen meer gezondheidsproblemen ondervinden van slaaptekort dan mannen.

slaap

40 procent van de proefpersonen behoorde tot de categorie van de “slechte slapers”, wat betekent dat ze meer moeite hebben om in slaap te vallen, minstens 30 minuten nodig hebben om in slaap te vallen en ’s nachts meerdere keren wakker worden. Maar alleen bij vrouwen hebben deze slaapproblemen ook echt gevolgen voor de gezondheid. “We ontdekten dat vrouwen met slaaptekort meer vatbaar zijn voor psychologische stress en vaker neigen naar depressies en angstaanvallen” zegt Edward Suarez die de studie leidde. “Voor mannen met slaaptekort was de impact niet zo sterk.”

slaap1

Maar waarom hebben vrouwen nu meer slaap nodig dan mannen? In de slaapfase gaat de cortex – het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor gedachten en spraak – over naar de ruststand. Hoe meer we van dit onderdeel van de hersenen gebruik maken, hoe meer tijd we nodig hebben om te recupereren en te slapen. “Vrouwen hebben de neiging om te multi-tasken en gebruiken hun hersenen meer actief dan mannen” zegt professor Jim Horne van het Sleep Research Centre van de Engelse Universiteit te Loughborough. “Dat is de reden waarom vrouwen meer behoefte een slaap nodig hebben. Gemiddeld zo’n 20 minuten meer.”

De hersenen van de vrouwen zijn zo complex dat ze bijna een half uur meer slaap dan de rest van de wereldbevolking nodig hebben. En daarmee behoort het slechte humeur aan de ontbijttafel definitief tot het verleden!

DELEN