Deze vrouw stak gedurende jaren duizenden kinderen in kisten en dozen, tot ze gevangen werd. De reden zal je doen huilen.

0
2654

Toen Irena Sendler op 15 februari 1910 in Polen geboren werd, leerde haar vader haar een belangrijke les die haar voor de rest van haar leven zou bijblijven: help altijd mensen in nood. Toen ze 7 jaar oud was, overleed haar vader, een dokter, aan tyfus. Ze trad in zijn voetsporen en werd verpleegster.

doos1

Kort na het begin van WO II creëerden de nazi’s het getto van Warschau. Toen begon te horror. Naarmate de situatie verslechterde, wist Irena Sendler wat haar te doen stond. Ze moest zoveel mogelijk kinderen uit de handen van de nazi’s zien te redden, want er stond hen een zekere dood te wachten.

doos2

Omdat het getto onder strenge controle stond, moest Irena alsmaar creatievere manieren verzinnen om kinderen naar buiten te smokkelen. Met een ambulance reden ze het getto binnen om ernstig zieken te evacueren, maar tegelijk werden er telkens kinderen verstopt in kisten, zakken en dozen. Er werden zelfs doodskisten gebruikt om meerdere kinderen tegelijk in te verbergen.

doos3

Zo redde Irena meer dan 2.500 kinderen uit de handen van de nazi’s. Haar plan liep gesmeerd tot ze toevallig betrapt werd en in de gevangenis belandde, waar ze vreselijk gemarteld werd. Ze werd ter dood veroordeeld. Haar medewerkers slaagden er echter in om een soldaat om te kopen zodat ze kon ontsnappen. Sindsdien leefde ze onder een valse identiteit maar ze hield nooit op om andere mensen te helpen.

doos4

Na de oorlog gaf ze de gegevens van alle kinderen die ze gered had – ze had alle namen zorgvuldig in notitieboekjes genoteerd – aan de autoriteiten zodat de kinderen met hun overlevende families herenigd konden worden. Na de oorlog trouwde ze en kreeg ze drie kinderen.

In 2007 werd ze nog genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede. Ze overleed in 2008 op 98-jarige leeftijd.

Laten we dit bericht massaal DELEN zodat deze moedige heldin niet in de vergetelheid raakt!

DELEN