Dit is de duurste foto ter wereld. Weet jij wie erop staat?

0
2010

Randy Guijarro uit Fresno in het Amerikaanse California is professioneel verzamelaar. Hij doet niets liever dan vlooienmarkten, rommelmarkten en antiekwinkeltjes afspeuren op zoek naar verloren schatten. Op een mooie dag in het jaar 2010 gaat hij langs een antiekwinkel genaamd “Fulton’s Folly”.

foto1

Er vallen hem drie oude foto’s uit de negentiende eeuw op, maar hij heeft slechts 2 dollar op zak. Hij biedt Joann Peterman, de eigenares van de winkel, aan om een liedje te zingen. Ze lacht en stemt in. Randy krijgt de foto’s voor 2 dollar en een serenade uit de film “Madagascar”.

Pas enkele weken later begint hij de foto’s eerst goed te bestuderen. Een van de foto’s toont enkele mensen die op het platteland een spelletje cricket speelden.

foto2

Randy bekijkt het schouwspel van dichterbij en duizelt. Kan dit waar zijn? Hij legt de foto onder de microscoop en kijkt nog wat beter.

Randy is niet alleen een liefhebber van oude spullen, maar hij weet ook alles over geschiedenis en beroemde figuren. Het gezicht van een van de cricketspelers komt hem erg bekend voor. Hij kijkt de nieuwsberichten over het leven van de in 1881 gestorven Henry McCarty na en is nu echt zeker: de man op de foto is Henry.

foto3

Wat velen niet weten is dat Henry McCarty bekend is onder verschillende namen: William H. Bonney, Henry Antrim en Kid Antrim, maar zijn bekendste naam is ongetwijfeld “Billy the Kid”.

Tot dan toe werd slechts een authentieke foto van Billy the Kid verkocht: in 2011 werd in Denver een foto van de beroemdheid geveild voor 2,3 miljoen dollar.

foto4

Randy wil zeker zijn dat hij zich toch niet vergist en wendt zich tot de historicus David McCarthy.

De expert is zeer sceptisch als hij de foto ziet. “Een echte foto van Billy the Kid is gewoon de Heilige Graal in de Amerikaanse geschiedenis van het Wilde Westen”, zegt hij. Maar als hij de foto begint te bestuderen, wordt zijn interesse steeds meer gewekt en roept hij er nog enkele andere experts bij.

“We moeten er absoluut zeker van zijn wanneer, hoe en waarom deze foto gemaakt werd. Vermoedens zijn niet voldoende. Er moet echt een team van experts samengesteld worden, die elk detail nauwgezet moeten onderzoeken om zeker te zijn dat er niets over hoofd wordt gezien”, verklaart McCarthy.

foto5

Het duurt enkele jaren voor het onderzoek afgerond is, maar dan is men zeker – de foto is echt en de man erop is daadwerkelijk de revolverheld. De foto toont hem met vier bendeleden en zijn vriendin op een huwelijksfeest in 1878.

Nog spannender: de man met wie Billy op de foto cricket speelt, is sheriff Pat Garrett, de man die Billy the Kid in 1881 neergeschoten zou hebben. Experts schatten de waarde van de foto op ongeveer 5 miljoen dollar.

Ongelofelijk wat voor een schat Randy toevallig ontdekte. Hij investeerde zelfs slechts twee dollar en bracht een lied voor de eigenares. Een geweldige investering als je het ons vraagt. Hopelijk denkt hij eraan – als de foto eindelijk geveild wordt – om ook de eigenares van het antiekwinkeltje iets te geven.

DEEL dit opmerkelijke verhaal met je vrienden!

DELEN